Rosé

Cena: 600 RSD
  • srednje intenzivna rose boja
  • osvežavajući miris soka maline i jagode
  • voćni ukus umereno pun i gladak
  • Alk 13% g/l 5,8%

 

OPIS PROIZVODA

 

Rosé, 2017,
srebrna medalja AWC Vienna

Rosé vina se stvaraju od crvenog grožđa po tehnologiji stvaranja belih vina. Intenzitet boje se dobija maceracijom odnosno odležavanjem vina zajedno sa pokožicom iz koje se bojene materije prenose u vino. U zavisnosti od intenziteta željene boje maceracija traje od nekoliko minuta do nekoliko sati. Boja roze vina može biti od nežne roze boje (kao meso lososa) do skoro crvene kao krv (ružica), trendovi su različiti i menjaju se iz godine i godinu.

Jedna od mogućnosti dobijanja industrijskog rose vina jeste mešanjem belog i crvenog vina, ova krajnje sporna metoda je u Evropskoj Uniji zabranjena, osim za proizvodnju crvenih penušavih vina.

Ne samo leti kada se roze vina piju rashlađena na 10-12˚S, već bez Rose-a nijedan dobar ugostitelj ne sme ostati ni zimi. Leti ljubitelji crvenih vina ga piju kao rashlađenu zamenu, a zimi kao voćnu osvežavajuću varijantu. Lepši pol preferiraju vina sa voćnim aromama i nešto manje alkohola, ali neretko se sreću roze vina i sa 13% alkohola pa i više.

Vinarija Mikić proizvodi roze od Pinot Noir-a i Merlo-a, i trudi se da održi vrhunski kvalitet postavljajući sebi mnoštvo pitanja: odabrati najbolju sortu grožđa ove godine, ili napraviti kupažu ove sorte, odrediti pravi momenat berbe, koliko dugo maceratiti, na kojoj temperaturi izvršiti fermentaciju…? To su neka od pitanja na koja trebamo naći najbolji odgovor, ali ne trebate sumnjati u nas, trebate samo probati naše roze vino.

Na Sajmu „Meda i Vina“ u Negotinu najbolje roze vino je baš iz našeg podruma, Vinarija Mikić Roze na prvom mestu su dovoljan dokaz sa znamo pravi odgovor na pitanja koja smo nabrojali.

Vinarija Mikić

slični proizvodi

Srbija

Rečka, JNA 27

19313 Negotin

Austrija

Petzoldstraße 14

4600 Wels

U bačvi vina skrivena su mnoga čuda