Pinot Noir

Cena: 1.980 RSD
  • rubin boje sa violetnim nijansama
  • miris voćni na trešnju, višnju, jagodu, badem, vanila, cimet…
  • ukus izrazito voćni na trešnje, višnje, borovnicu, šumsko voće umerenih kiselina i elegantne završnice
  • 12 meseci u barik buretu od Srpskog hrasta
  • Alk 15% g/l 5,1%

OPIS PROIZVODA

 

Pinot Noir, 2017,
srebrna medalja AWC Vienna

Pinot Noir je najplemenitija sorta grožđa, najviše se gaji u Bourgogne (F) kao i Chardonnay, pa je zato kod nas poznatiji kao Burgundac. Radi se o jednoj vrlo staroj sorti koja postoji možda i 2000 godina. Kao kolevka se smatra Canton Wallis , predeo između Ženevskog jezera i doline Rone u Francuskoj. Poreklo ove sorte je jako diskutabilno, jedni smatraju da je nastao prirodnim ukrštanjem Crnog Rizlinga i Traminer-a, dok drugi naučnici smatraju da je Pinot Noir nastao direktno od divlje loze.

Posle generalne analize 1990. godine se ne iskuljučuje ta teorija. Vina Pinot Noir-a su rubin boje sa violetnim nijansama, važe za vrhunska vina sa mogućnošću dugog odležavanja. Kao mlada vina imaju voćni miris dok sa odležavanjem dobijaju mirisi oraha kao i badema. Voćnim mirisima trešnje, višnje, jagode, borovnice propraćeni mirisom badema u pozadi a odležavanjem u Barrique buradima pridružuju se mirisi vanile i cimeta. Ovakva harmonija mirisa i čini ga kraljem crvenih vina. Najskuplje crveno vino na svetu je i stvoreno baš od ove sorte grožđa.

Vinarija Mikić uzgaja Pinot Noir na površini od jednog hektara i nekoliko godina smo pokušavali da stvorimo jedno crveno vino koje ne bi obrukalo ovu sortu. Nismo se usuđivali na taj korak sve do 2015. godine, kada je u Negotinskoj Krajini zabeleženo 2355 sunčanih sati i grožđe bilo perfektnog kvaliteta i zrelosti. Posle jedne godine provedene u Barrique buradima napravljenih od Srpskog hrasta i 6 meseci odležavanja u bocama, Vinarija Mikić je krenula da osvaja srca ljubitelja ovog kraljevskog vina širom sveta.

Blago rashlađeno na 16-18˚S, vino Pinot Noir-a preporučujemo uz jela od divljači i jagnjetine.

Vinarija Mikić

slični proizvodi

Srbija

Rečka, JNA 27

19313 Negotin

Austrija

Petzoldstraße 14

4600 Wels

U bačvi vina skrivena su mnoga čuda