Merlot Barrique

Cena: 1.020 RSD
  • rubin boje
  • miris kompleksan na suve šljive, duvan, šumsko voće…
  • ukus pun sa dosta uglačanih tanina, blagih kiselina i srednje duge završnice
  • 15 meseci u Barrique buretu od Spskog hrasta
  • Alk 14% g/l 4,6%

 

OPIS PROIZVODA

 

Merlot Barrique, 2017,
zlatna medalja AWC Vienna

Merlot je sorta od svog prvog spominjanja 1783. godine (La Merle) do današnjih dana očarava ljubitelje crvenih vina, jedna je od najvažnijih sorti grožđa Bordeaux-a. Desna obala reke Gironde pruža idealne uslove za uzgajanje ove vrlo plemenite sorte. Smatra se da je nastala od sorte Cabernet Frank, ali to nije tačno utvrđeno. Za mesta kao Saint-Emilion ili Pomerol niko ne bi čuo da nije Merlot-a, zbog koga se njihova imena pominju po celom svetu.

Merlot je bujna sorta grožđa koju treba ukrotiti svake godine iznova i ostaviti onoliko grožđa koliko može sazreti na vreme i ostaviti dovoljno vremena čokotu da se pripremi za zimu. Jako je osetljiva na niske temperature pa je vrhunsko umeće vinogradara neophodno da je sačuva od izmrzavanja.

Vino je mekano kao svila i elegantno kao dvorska dama, koja jedva čeka da bude otkrivena i svojim čarima prisutnima izmami uzdahe. Već druge godine vino ima izražene mirise na ribizlu, borovnicu, kupinu, šljivu, a odležavanjem u hrastovim buradima ili bačvama i mirise vanile, suvih šljiva… Vinarija Mikić je posebno ponosna na svoj „Merlot Barrique“ koji je proglašen za najbolje vino na Sajmu „Meda i Vina“ u Negotinu 2017. godine i našoj vinariji doneo titulu Apsolutnog pobednika sajma gde su bila vina iz zemlje kao i iz inostranstva: Rumunije, Bugarske, Makedonije. Ukupno su ocenjivana 104 vina. Odležava 12 meseci u hrastovim buradima zapremine 225l, a nakon toga je najmanje 3 meseca u boci.

Preporučujemo Vam da servirate ovo vino na temperaturi 17-19˚ uz jela od crvenog mesa, jagnjetinom kao i aromatičnim sirevima.

Vinarija Mikić

slični proizvodi

Srbija

Rečka, JNA 27

19313 Negotin

Austrija

Petzoldstraße 14

4600 Wels

U bačvi vina skrivena su mnoga čuda