Crna Tamjanika

Cena: 1.200 RSD
  • crvene boje
  • miris na ratluk od ruže, bosiljak, tamjan…
  • ukus nesvakidašnji koji se ne može uporediti sa nijednim drugim vinom i ne može se lako zaboraviti
  • Alk 14,5% g/l 6,0%

OPIS PROIZVODA

 

Crna Tamjanika, 2017,
srebrna medalja AWC Vienna

Crna Tamjanika je muskatna sorta grožđa koja vodi poreklo sa Južnog Balkana, da bi se 1565 godine pod nazivom Rosenmuskateller počela spominjati u Južnom Tirolu (I). Površine pod zasadima ove vrlo retke sorte se mogu samo nagađati, ali je sasvim sigurno da ih nema puno. Crna Tamjnika je autohtona sorta Negotinske Krajine, i sa oko 10 hektara vinograda pod ovom sortom ne zaostaje puno za Južnim Tirolom (I) gde se pod zasadima Crne Tamjanike nalazi oko 30 hektara dok u celoj Italiji je zasađena na oko 58 hektara.

Takođe se sreće i u Elsass-u (F) na oko 50 hektara površine pod imenom Muskat des Roses Noir ili Muskat Rosa. Rosenmuskateller se sreće u Burgenland-u (A) na površine od oko 15 hektara. Vina Crne Tamjanike mogu biti polu suva ili suva, kao i od svake crne sorte grožđa mogu se praviti Crvena i Roze vina. Negotinska Krajina je poznata i po Rujnom vinu koje se spominje u pesmama o Hajduk Veljku, najvećem junaku ovog kraja, a to je baš vino Crne Tamjanike. Vina su Rujna (Crvena) a ne Crna kako se obično nazivaju vina drugih crnih sorti koje se gaje u Negotinskoj Krajini.

U vinu Crne Tamjanike pored mirisa ruža sreću se začinski i voćni mirisi: bosiljka, maline, jagode… tako da se savršeno slaže sa čokoladnim desertima kao i sa kolačima od svežeg voća. Kao suvo vino perfektan je pratilac jelima sa ribom i mekanim sirevima.

Vinarija Mikić

slični proizvodi

Srbija

Rečka, JNA 27

19313 Negotin

Austrija

Petzoldstraße 14

4600 Wels

U bačvi vina skrivena su mnoga čuda